SMAKUJ ŚWIAT
Półka Tytuł Twórca Ocena
3 Gruziński smak Babunashvili, Vaho Polak, Radek
3 Historia smaku Bruce, Bryan
1 Chwasty od kuchni Ciemny, Piotr
3 Cztery strony smaku Czub, Marta
3 Smaki Izraela Degutienė, Nida
1 Zdrowo, lokalnie, naturalnie Durnowska, Małgorzata
1 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce Gessler, Magda
1 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce? Gessler, Magda
1 Poziomki 2017/2018 Gdzie najlepiej zjeść w Polsce Gessler, Magda
2 Kuchnia góralska z przyprawami leczącymi Jakimowicz-Klein, Barbara
3 Hygge Johansen, Signe
1 Jadalne kwiaty Kalemba-Drożdż, Małgorzata
1 Kalicińscy od kuchni Kalicińska, Małgorzata Kaliciński, Mirosław
2 Krajeńskie przysmaki na każdy dzień Konek, Marta
2 Smaki Krajny Korpusik-Jelonkowa, Zofia
3 Ugryźć świat Kotkowska, Gabriela
3 W 80 filiżanek dookoła świata Molenda, Jarosław
2 Roślinna kuchnia regionalna Ochman, Paweł
3 Menu świata Pałkiewicz, Jacek Edward
3 Śniadania świata Pawlikowska, Beata
3 Podróżnik w kuchni Smirli, Vicky
2 Dziedzictwo kulinarne Krajny Złotowskiej Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna Złotowska
1 Turystyka kulinarna Woźniczko, Magdalena Jędrysiak, Tadeusz
Orłowski, Dominik
2 Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych Zioło-Zemczak, Katarzyna
Autorka w swojej pracy w nowatorski sposób podjęła się omówieniu zagadnienia, w jaki sposób kultura odpowiedziała na przebieg modernizacji na terenach Rosji i Iranu przełomu XIX i XX wieku. • W swej wnikliwej rozprawie zajęła się szerokim spektrum problemów. Głównym zamiarem badaczki było uwidocznienie zarówno wspólnych cech, jak i różnic w przemianach obu państw. Ukazała podobieństwa w początkowej reakcji kultury rosyjskiej i irańskiej na kulturę zachodnią – fascynację nią, a jednocześnie pragnienie niezależności i przywiązanie do tradycji. • Skupiła się przede wszystkim na badaniach nad inteligencją rosyjską i irańską, rozważała, jak rosyjska literatura wpłynęła na rozpowszechnianie idei wolności oraz jaki miała wpływ na rozmaite sfery życia społecznego. • Omówiła m. in. zagadnienia kultury i języka, ukazała grupy kulturotwórcze jako konkretne zjawisko na tle abstrakcyjnego fenomenu kultury, postawiła pytania o istotę języka i jego rolę w kulturze. Zajęła się analizą problemową wybranych zjawisk zachodzących w omawianych państwach, snuła rozważania o pierwszym symbolu identyfikacji grupowej społeczeństwa, oceniła rolę prekursorów idei indywidualizmu w Iranie i Rosji, dokonała także interesujących porównań i podsumowań. • Celem autorki było przede wszystkim przedstawienie, w jaki sposób kultury „komunikują się”, jak przebiega dialog między ludźmi, należącymi do różnych kultur oraz jakie są i mogą być skutki dobrego lub złego zrozumienia partnera w dialogu. • Opracowała : Barbara Misiarz • Publiczna Biblioteka Pedagogiczna w Poznaniu
foo