SMAKUJ ŚWIAT
Półka Tytuł Twórca Ocena
1. SMAKUJ POLSKĘ
Jadalne kwiaty Kalemba-Drożdż, Małgorzata
Chwasty od kuchni Ciemny, Piotr
Zdrowo, lokalnie, naturalnie Durnowska, Małgorzata
Turystyka kulinarna Woźniczko, Magdalena Jędrysiak, Tadeusz
Orłowski, Dominik
Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce Gessler, Magda
Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce? Gessler, Magda
Poziomki 2017/2018 Gdzie najlepiej zjeść w Polsce Gessler, Magda
Kalicińscy od kuchni Kalicińska, Małgorzata Kaliciński, Mirosław
2. Polska kuchnia regionalna
Roślinna kuchnia regionalna Ochman, Paweł
Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych Zioło-Zemczak, Katarzyna
Krajeńskie przysmaki na każdy dzień Konek, Marta
Smaki Krajny Korpusik-Jelonkowa, Zofia
Dziedzictwo kulinarne Krajny Złotowskiej Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna Złotowska
Kuchnia góralska z przyprawami leczącymi Jakimowicz-Klein, Barbara
3. Smakuj świat
Ugryźć świat Kotkowska, Gabriela
W 80 filiżanek dookoła świata Molenda, Jarosław
Historia smaku Bruce, Bryan
Podróżnik w kuchni Smirli, Vicky
Cztery strony smaku Czub, Marta
Menu świata Pałkiewicz, Jacek Edward
Smaki Izraela Degutienė, Nida
Gruziński smak Babunashvili, Vaho Polak, Radek
Śniadania świata Pawlikowska, Beata
Hygge Johansen, Signe
Autorka w swojej pracy w nowatorski sposób podjęła się omówieniu zagadnienia, w jaki sposób kultura odpowiedziała na przebieg modernizacji na terenach Rosji i Iranu przełomu XIX i XX wieku. • W swej wnikliwej rozprawie zajęła się szerokim spektrum problemów. Głównym zamiarem badaczki było uwidocznienie zarówno wspólnych cech, jak i różnic w przemianach obu państw. Ukazała podobieństwa w początkowej reakcji kultury rosyjskiej i irańskiej na kulturę zachodnią – fascynację nią, a jednocześnie pragnienie niezależności i przywiązanie do tradycji. • Skupiła się przede wszystkim na badaniach nad inteligencją rosyjską i irańską, rozważała, jak rosyjska literatura wpłynęła na rozpowszechnianie idei wolności oraz jaki miała wpływ na rozmaite sfery życia społecznego. • Omówiła m. in. zagadnienia kultury i języka, ukazała grupy kulturotwórcze jako konkretne zjawisko na tle abstrakcyjnego fenomenu kultury, postawiła pytania o istotę języka i jego rolę w kulturze. Zajęła się analizą problemową wybranych zjawisk zachodzących w omawianych państwach, snuła rozważania o pierwszym symbolu identyfikacji grupowej społeczeństwa, oceniła rolę prekursorów idei indywidualizmu w Iranie i Rosji, dokonała także interesujących porównań i podsumowań. • Celem autorki było przede wszystkim przedstawienie, w jaki sposób kultury „komunikują się”, jak przebiega dialog między ludźmi, należącymi do różnych kultur oraz jakie są i mogą być skutki dobrego lub złego zrozumienia partnera w dialogu. • Opracowała : Barbara Misiarz • Publiczna Biblioteka Pedagogiczna w Poznaniu
foo