kulinaria
Półka Tytuł Twórca Ocena
9 Książka kucharska Kubusia Puchatka Disney, Walt
9 1000 przepisów Wolska-Nocoń, Anna Samborska Małgorzata
19 101 przepisów : książka kucharska
1 15 minut w kuchni Oliver, Jamie
23 200 tajemnic naturalnej zdrowej kuchni Rodriguez, Judith C.
1 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej Ćwierczakiewiczowa, Lucyna
23 40 przepisów Królowej Fasoli Rey, Mikołaj Janina Milek
25 505 [pięćsetpięćdziesiątpięć] sałatek, surówek i sałat z różnych krajów Wydawnictwo REA-SJ Sp. z o. o
38 50 produktów spożywczych, które zmieniły bieg historii Price, Bill
15 74 kuteczne diety : dostosuj dietę do swojego trybu życia Rodriguez, Judith C.
15 74 kuteczne diety : dostosuj dietę do swojego trybu życia Rodriguez, Judith C.
9 Antipasti : włoskie przekąski Wachtarczyk, Magdalena
8 Babeczki Bardi, Carla
4 Batch MacCharles, Joel Harrison, Dana
31 Bądź zdrów - smacznego ! Gumowska, Irena
38 Beztroskie jedzenie Wansink, Brian
20 Bliny, cepeliny, kołduny Markuza, Biruta
18 Chleb Hamelman, Jeffrey
31 Chleb Kucharski, Piotr
15 Chudniesz, jedząc! Schenk, Franziska Bohlmann, Friedrich
7 Ciasta bez pieczenia Reda, Anna
7 Ciasta francuskie
13 Ciasta i ciasteczka Łebkowski Marek
7 Ciasta z mąki pełnoziarnistej z ziarnami, cynamonem i migdałami Bustorf-Hirsch, Maren
7 Ciasta z owocami
7 Ciasteczka Bernat, Agata Hubenow, Ełga
37 ck kuchnia Makłowicz, Robert
21 Coś do chleba czyli Pasty, musy, dipy, masła smakowe Szymanderska, Hanna
29 Coś słodkiego Drouet, Velery
32 Czas na Portugalię Jeronimo Martins
8 Czekolada Bardi, Carla
3 Czekolada Lanlard, Eric
3 Czekolada : łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku Dowjat, Danuta
38 Czekoladowe kulki Öhrn, Maria
17 Czuję się świetnie, bo jem w zgodzie z naturą Casademunt, Jordina
16 Dania bez gotowania Reda, Anna
21 Dania z gęsi, kaczki, indyka
19 Dania z kapustą
21 Dania z kurczaka
13 Dania z mięs Łebkowski Marek
22 Dania z owocami : na słono, słodko i ostro
21 Dania z wieprzowiny
23 Dania z woka Davies, Sian
21 Dania z wołowiny
20 Dary pól i lasów na naszych stołach Chomicz, Aleksandra
8 Desery Bardi, Carla
8 Desery lodowe Maranik, Eliq
17 Detoks Foster, Helen Bradley
32 Dieta Pociecha, Daria
35 Dieta DASH w teorii i zastosowaniu Cichocka, Aleksandra
15 Dieta dobrych produktów Bednarczyk-Witoszek, Ewa
14 Dieta italiana D'Acampo, Gino
33 Dieta keto Axe, Josh
32 Dieta ketogeniczna Vogel, Leanne
17 Dieta South Beach czyli Jak w 30 dni zyskać zdrowie i schudnąć Agatston, Arthur
17 Dieta South Beach: Szybkie i łatwe przepisy. Książka kucharska Agatston, Arthur
17 Dieta South Beach turbo Agatston, Arthur Signorile, Joseph F.
15 Dieta spalająca tłuszcz Zacker, Christina Mutter, Sonja
31 Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Dąbrowska, Beata Anna Borkowska, Paulina
Dąbrowska, Ewa
16 Dieta życia Błaszczyn, Maja
16 Dieta życia Błaszczyszyn, Maja
16 Dieta życia Błaszczyszyn, Maja
16 Dieta życia Błaszczyszyn, Maja
7 Dla łasuchów : słodkie przysmaki i desery Tarnas, Barbara
5 Domowa spiżarnia zdrowia Nowak, Zbigniew Tomasz
6 Domowe jogurty, twarożki, sery Bellersen Quirini, Cosima
5 Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół Pieńkos, Magdalena
10 Domowe nalewki, wódki i likiery Badowska, Olga
10 Domowe wina, miody i piwa Badowska, Olga
18 Domowy chleb : 300 przepisów na pyszne pieczywo z automatu Cadiou, Yvan Le Hingrat Cécile
Marin, andra de
11 Domowy wyrób alkoholu: samogon wino porady i przepisy Fiedoruk, Andrzej Kupczyński, Aleksander Nikodem
Krupa, Jakub Wojciech
Smoliński, Dawid Michał
Zając, Radosław Jan
6 Domowy wyrób serów Carroll, Ricki
33 Drinki Conti, Laura
33 Drinki i cocktaile Wydawnictwo Dragon
4 Dzika kuchnia Łuczaj, Łukasz
4 Dzikie smaki Nowakowska, Kaja Ruszkowska, Małgorzata
35 Dzikie smaki Nowakowska, Kaja Ruszkowska, Małgorzata
38 Dzikie zioła sezonowo Ciemny, Piotr
20 Dżemy, konfitury, powidła Jachowska, Halina
23 Ekonomia, gastronomia McEvedy, Allegra Merrett, Paul
38 Energia życia, energia pożywienia Żak-Cyran, Bożena
5 Fermentacja warzyw Shockey, Kirsten K. Shockey, Christopher
14 Focaccia McRae, Anne Nardi, Marco
3 Gault&Millau Polska 2016 G M Polska
2 Gawędy o przyjęciach Iwaszkiewicz, Maria
30 Głodówka krok po kroku Fung, Jason Moore, Jimmy
15 Głodówka zdrowotna Lützner, Hellmut
28 God food Kafka, Malka
15 Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi D'Adamo, Peter Whitney, Catherine A.
36 Grzyby i owoce leśne Hess, Reinhardt
3 Herbata dla smakoszy Nicolin, Marianne
2 Historia naturalna i moralna jedzenia Toussaint-Samat, Maguelonne
27 Hummusy i pasty Budzyk, Konrad
2 Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń Gruszecka, Maria
23 Jabłka Gasik, Anna
4 Jadalne kwiaty Kalemba-Drożdż, Małgorzata
26 Jadłonomia Dymek, Marta
32 Jadłospisy Pociecha, Daria
17 Jaglany detoks Zaremba, Marek
21 Jajka Caprari, Małgorzata
21 Jajka na 46 sposobów
17 Jak oczyścić swój organizm czyli Detoksy dla zdrowia i urody Szaciłło, Karolina Szaciłło, Maciej
31 Jak to zrobić w kuchni? Peterson, James
1 Jamie Oliver Smith, Gilly
8 Japońskie słodycze Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
20 Jedna potrawa - kilka dań Adamczewska, Barbara
37 Jednogarnkowa jarzynova Wójciak, Dominika
17 Jedzenie, które leczy Szaciłło, Karolina Szaciłło, Maciej
16 Jedzta co chceta Błaszczyszyn, Maja
37 Jedz i żyj zgodnie z porami roku Żak-Cyran, Bożena
15 Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi D'Adamo, Peter Whitney, Catherine
33 Jem (to co) kocham i chudnę Szaciłło, Karolina Szaciłło, Maciej
30 Jerozolima Ottolenghi, Yotam Tamimi, Sami
Abeliovich, Nomi
Bar, Noam
31 Jerozolima: [książka kucharska] Ottolenghi, Yotam Tamimi, Sami
31 Jeść zdrowiej Ładocha, Daria Okrasa, Karol
Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
31 Jeść zdrowiej Ładocha, Daria Okrasa, Karol
Paruzel, Kinga
Małecki, Paweł
27 Juiceman Cooper, Andrew
36 Kalafior to król Kitchen, Leanne
24 Kasze Bednarczuk, Wanda
35 Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Ochman, Paweł
24 Kaszomaniak Jackowska, Wanda
38 Kaszoterapia Kowalczyk, Anna Antoniszyn, Tomasz
24 Kaszoterapia gryczana Kowalczyk Anna, Antoniszyn Tomasz
24 Kaszoterapia jaglana Kowalczyk, Anna Antoniszyn, Tomasz
35 Kawa Graboń, Ika
2 Kawa Jezernik, BoŽidar
3 Kawa Rutkowska, Longina
1 Każdy może gotować Oliver, Jamie
36 Kiszonki Pieńkos, Magdalena Kisielewski, Marcin
Krawczyk, Marta
5 Kiszonki i fermentacje Baron, Aleksander
21 Kluski na 61 sposobów
30 Kolory smaku Woźniak, Beata
37 Kombucza, kefir i spółka Lökki
34 Konfitury Jackowska, Wanda
2 Kropla oliwy / Simonetta Angello Hornby Agnello Hornby, Simonetta
22 Król ziemniak na 30 sposobów
10 Kruszony i poncze Brandl, Franz
7 Książęce desery rodziny Liechtenstein Buchmaier, Liz
34 kuchenne inspiracje Guziak, Maria Goretti
25 Kuchnia ajurwedyjska Dürst, Markus Iding, Doris
Wäfler, Johanna
38 Kuchnia arabska Rzeczpospolita
32 Kuchnia bez konserwantów czyli Wytwarzanie żywności w domu Casali, Lisa
12 Kuchnia chińska Kwapisz, Alina Liwak-Rybak, Katarzyna
Próchniewicz, Dorota
12 Kuchnia francuska Durda, Bartłomiej Kwapisz, Alina
11 Kuchnia francuska Orłowska, Marta
13 Kuchnia francuska I Łebkowski Marek
13 Kuchnia francuska II Łebkowski Marek
11 Kuchnia grecka Cieślewska, Joanna Kwapisz, Alina
Próchniewicz, Dorota
12 Kuchnia hiszpańska Cieślewska, Joanna
13 Kuchnia hiszpańska Marrodan Casas Carlos Łebkowski Marek
13 Kuchnia indyjska Zieliński, Łukasz
20 Kuchnia jesienią Jachowska, Halina
2 Kuchnia José Carrerasa Carreras, José
30 Kuchnia kresowa Fiedoruk, Andrzej
1 Kuchnia Marty Gessler, Marta
1 Kuchnia Neli Rubinstein, Nela
11 Kuchnia polska bez pszenicy Szloser, Marta Gąsiorowska, Wanda
13 Kuchnia rosyjska Barecki, Andrzej Łebkowski, Marek
Urbański, Marek
12 Kuchnia serbska Kurek, Krzysztof Krzysiak, Małgorzata
Kwapisz, Alina
12 Kuchnia tajska Kwapisz, Alina Gołębiowska, Barbara
13 Kuchnia tajska Łebkowski, Marek Białostocka, Biruta Markuza
38 Kuchnia turecka Fredro-Boniecka, Maria
28 Kuchnia wegańska Pieńkos, Magdalena
32 Kuchnia wegańska Steen, Celine Newman, Joni Marie
33 Kuchnia wegetariańska Farris, Terry
25 Kuchnia wegetariańska Rozmysłowicz, Katarzyna
25 Kuchnia wegetariańska Stacey, Jenny
25 Kuchnia wegetariańska po polsku Wieczorek-Chełmińska, Zofia
33 Kuchnia Wege w sercu Bieszczad Rozmysłowicz, Katarzyna
12 Kuchnia włoska Rzeczpospolita
13 Kuchnia żydowska Różycka, Maria Łebkowski, Marek
Zygmuntowicz, Andrzej
11 Kuchnia Żydów polskich Wirkowski, Eugeniusz
28 Kulinarny ogród Kelley, Jeanne
19 Kurczak, kaczka i inne ptaki Lipov, Beata
34 Leksykon sztuki kulinarnej Halbański, Maciej Erwin
8 Lody Kaldunski, Shelly
2 Łyżka za cholewą a widelec na stole Samozwaniec, Magdalena Przypkowska, Stefania
Przypkowski, Tadeusz
16 Magiczne jedzenie Barnett, Robert
14 Makarony Bardi, Carla
34 Makarony, pierogi i naleśniki oraz inne dania z mąki, kaszy i ryżu Szymanderska, Hanna
3 Mała księga kawy Ward, Mary
20 Marchew, buraki, kapusta - warzywa doskonałe: 123 przepisy Stradecka, Alina
5 Marynaty i przetwory Bąk, Jolanta
18 Mąka, woda, drożdże, sól Forkish, Ken
16 Metoda doktora Dukana Dukan, Pierre
30 Miejski farmer Kucharski, Piotr
35 Minimalist Baker Shultz, Dana
3 Miód Skadow, Ulrike
3 Miód w kuchni Ehrnsperger, Angelika
25 Moja kuchnia Cosson, Audrey
11 Musaka pod Akropolem :Kuchnia grecka Pałęcka, Janina Sobański, Oskar
22 Nadziejmy co się da : mięso, ryby, warzywa, naleśniki
22 Najlepsze dania lekkiej kuchni : do 300 kcal
22 Najlepsze dania na przyjęcie
22 Najlepsze dania z jajek
22 Najlepsze dania z ryb
22 Najlepsze dania z sera
5 Najlepsze dżemy i galaretki Ferdek, Anna
22 Najlepsze zupy
25 Nakarmić duszę Słoma, Jolanta Trymbulak, Mirosław
10 Nalewki domowe Caprari, Małgorzata
10 Nalewki na cztery pory roku Mamok, Halina
10 Nalewki staropolskie : tradycyjne receptury Szydłowska, Marta
35 Napary z kwiatów i ziół Gajewska-Okonek, Monika
10 Napoje Bytnerowicz, Barbara
29 Naturalnie Cegielska, Agnieszka
29 Naturalnie 2 Cegielska, Agnieszka
35 Naturalnie i zdrowo Britton, Sarah
26 Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie Ducasse, Alain Saintagne, Christophe
Neyrat, Paul
22 Na jesienne chłody pożywne obiady i kolacje
31 Na słodko Kucharski, Piotr
33 Niezwykłe zalety kawy Senninger, Franck
16 Nie potrafię schudnąć Dukan, Pierre Urbaniuk, Jarosław
26 Nowa jadłonomia Dymek, Marta
1 Obiady, ciasta, konfitury Ćwierczakiewiczowa, Lucyna
1 Obiady na cztery pory roku Szczepańska, Barbara Tarnowska, Krystyna
19 Obiady z pomysłem na cały miesiąc : 123 przepisy
34 Obiad w Rzymie Viestad, Andreas
9 Obsługa kelnerska Gutmayer, Wilhelm
9 Obsługa kelnerska Gutmayer, Wilhelm Stickler, Hans
Lenger, Heinz
Kalinka, Walter
Grajkowska-Soroka, Anna
11 Od abboccato do żubrówki Cieślak, Jan
32 Ogniem i dymem Nordin, Martin
28 Ogród pełen smaków Wong, James
3 Orzechy Laskin, Avner
37 O przyjmowaniu gości Schönfeldt, Sybil Schonfedt, Sybil Grafin
29 Para w kuchni Szaciłło, Karolina Szaciłło, Maciej
1 Pascal kontra Okrasa Lidl
13 Pasztety Barecka, Grażyna Barecki, Andrzej
23 Pasztety domowe Szydłowska, Marta
18 Pieczenie chleba w domu : nic prostszego jak zacząć piec samemu Weidinger, Gertrud Wiener, Marie-Theres
21 Pierogi i naleśniki na 45 sposobów
13 Pierogi i pierożki Werner, Stanisław
14 Pizza Bardi, Carla
2 Płetwa rekina i syczuański pieprz Dunlop, Fuchsia
35 Podręczny słownik kalorii. Jak schudnąć zdrowo i skutecznie. Przepisy, porady, tabele Twój Styl
2 Pokarmy miłosne De Roche, Max
30 Polak NieNażarty czyli Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów Molska, Gosia Molski, Leszek
10 Polskie nalewki i wódki Fiedoruk, Andrzej
19 Pomysły na dania ze szpinakiem i szczawiem
34 Pomysły na dania z marchwią, pietruszką i selerem Lasota, Barbara
33 Pomysły na dania z młodymi warzywami Lasota, Barbara
33 Pomysł na dania z pomidorami Agora
25 Poniedziałki bez mięs Rigg, Annie
37 Post Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej Dajka, Krystyna Piórkowski, Łukasz
36 Potrawy biblijne Hutt, Joachim Klein, Helmut
20 Potrawy na skromną kieszeń Adamczewska, Barbara
20 Potrawy postne Adamczewska, Barbara
19 Potrawy z grzybów Kuroń Maciej
20 Potrawy z owocami Jachowska, Halina
23 Potrawy z rosołu Drukort, Magdalena
34 Potrawy z ziemniaków Guziak, Maria Goretti
9 Prezenty z kuchni Gay, Jutta
32 Prosto, pysznie, do pudełka Wójciak, Dominika
19 Przekąski i przystawki Lipov, Beata
9 Przekąski : księga kucharska Gilun, Małgorzata Kotowicz, Agnieszka
Melgaard, Ala
7 Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego Małecki, Paweł
24 Przepisy na szczęście Sobczak, Maia
26 Przepyszne ziemniaki Knophius, Heike
5 Przetwory domowe Reda, Anna
19 Przetwory z owoców Kuroń Maciej
30 Przetwory z pomysłem Machałek, Patrycja
19 Przetwory z warzyw Kuroń Maciej
25 Przysmaki kuchni jarskiej Grykałowska, Hanna
24 Pyszna kasza, smaczyny ryż Rohozińska, Ewa
29 Pyszności z roślin Ochman, Paweł
29 Qmam kasze Sobczak, Maia
24 Qmam kasze czyli Sobczak, Maia
14 Risotto Bardi, Carla
14 Risotto : włoskie potrawy z ryżu Byczyński, Marek
32 Roślinna kuchnia rodzinna Smile, Olga Smile, Weronika
21 Rozmaitości z mięsa mielonego Górska Jolanta
36 Ryby i owoce morza Le Divellec, Jacques
25 Sałatlove Bez, David
9 Sekrety dekorowania potraw Hobday, Cara Denbury, Jo
6 Sery Żeromski, Zygmunt
27 Sezonowe warzywo Wójciak, Dominika
36 Słodka wegan nerd Rokicka, Alicja
35 Słownik sztuki kulinarnej Romanowska, Maria
9 Smaczne dania dla dzieci w wykonaniu pomysłowych mam Langrée, Aimée. Turckheim, Stéphanie de
26 Smakoterapia Zasuwa, Iwona
36 Smakowita kolekcja przysmaków Grykałowska, Hanna
4 Smakowite drzewa Kalemba-Drożdż, Małgorzata
27 Smarowidła, pasty i inne cuda Banach, Maria
27 Smoothie - doładuj system odpornościowy Brown, Ellen Konopelski, Karen
13 Sosy Łebkowska, Danuta Łebkowski, Marek
14 Spaghetti Bardi, Carla
31 Spis sekretów kulinarnych Stefana Swieżawskiego Swieżawski, Stefan
2 Stół, jaki jest Nowicki, Wojciech
27 Strączki Banach, Maria
16 Styl życia czyli Diety życia ciąg dalszy Błaszczyszyn, Maja
11 Sushi Szwillus, Marlisa
34 Suszonki Marrone, Teresa
30 Szafran, mięta i kardamon Khanafer, Samar
30 Sztuka fermentacji Katz, Sandor Ellix
37 Tajemnice kawy Woźny, Sara Magdalena
34 Tartine bread Robertson, Chad
35 Tradycje polskiego stołu Ogrodowska, Barbara
20 Tradycyjny świąteczny stół Chomicz, Aleksandra
15 Trzymaj linię Lewis, Sally
15 Trzymaj linię Lewis, Sally
10 Tyskie vademecum piwa Jackson, Michael
23 Uczta na 5 Lane, Rachel
17 Uważność w jedzeniu Bays, Jan Chozen
22 Warzywa na obiad i kolację prosto z grządki
28 Warzywniak Purol, Tomasz
27 Warzywo Dominika, Wójciak
26 Wegan nerd Rokicka, Alicja
36 Wegańska dieta ketogeniczna MacDowell, Liz
26 Wegańska kuchnia indyjska Hingle, Richa
29 Wegańskie desery Krawczyk, Marta
29 Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu Reimann, Teresa
29 Wege Oliver, Jamie
30 Wegemania Pieńkos, Magdalena
31 Wege w kwadrans Gubała, Katarzyna
28 What Katie ate Davies, Katie Quinn
1 Widok z mojego okna Kalicińska, Małgorzata
17 Wiecznie głodny? Ludwig, David
19 Wielkanoc Kuroń, Maciej
19 Wielkanoc, czyli Kuchnia z jajem Kuroń Maciej
34 Wielka księga z wypiekami Grudzińska-Sarna, Anna
26 Wielka uczta Gleeson, Erin
20 Wina domowe i potrawy z winem Pilarek Bolesław
10 Wina domowe : smaczne i zdrowe Kupczyński, Aleksander Nikodem
10 Wina, miody, nalewki Kuroń Maciej
23 Wok i dania z patelni Boguta, Marta
37 Wszystko o wegetarianizmie Grodecka, Maria
37 Wyborne pasztety i paszteciki Zuzek, Wiesław
7 Wypieki z kruchego ciasta : 36 niezawodnych przepisów
13 Wyposażenie kuchni i techniki gotowania Michalik, Małgorzata Łebkowski, Marek
5 W słoiku Marciniewicz, Katarzyna
2 W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Lemnis, Maria Vitry, Henryk
36 Zakłamane jedzenie Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
5 Zapasy zimowe Perkowicz, Witold
13 Zdrowe dania Barecki, Andrzej
4 Zdrowe przyprawy Pahlow, Manfred
27 Zdrowe wody czyli Pyszne wody smakowe i izotoniki Łańcuchowska-Jeziorowska, Aneta
4 Zdrowie w smaku Uścińscy, Grażyna i Jarosław
32 Zdrowie z natury Mikulska, Katarzyna Bokła, Artur
5 Zdrowy ferment Schwenk, Donna
27 Ziarno Wójciak, Dominika
27 Zielone koktajle Pochylska, Alina Pochylski, Przemysław
26 Zielono & zdrowo Frenkiel, David Vindahl, Luise
33 Ziemniaki na 61 sposobów Nicewicz-Kosińska, Janina Długosz, Natalia
9 Zimna kuchnia Metz, Reinhold Szameitat, Hans
4 Zioła na talerzu Rokita, Zofia
4 Zioła w kuchni Szymanderska, Hanna
4 Zioła w polskim domu Starek, Teresa Tyszyńska-Kownacka, Danuta
36 Zjeść Kraków Makłowicz, Robert Mancewicz, Stanisław
29 Złota księga nalewek Rodak-Śniecińska, Anna Maria Maciej, Robert
24 Zupowy detoks Mijakoska, Urszula Stachura, Monika
24 Zupy Clements, Carole
13 Zupy Łebkowska, Danuta Łebkowski, Marek
24 Zupy domowe Krawczyk, Marta
2 Z moim ojcem o jedzeniu Iwaszkiewicz, Maria
11 Z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosłowiańskiej, tureckiej Piątek Wiesław
21 Żółty talerz Szymanderska, Hanna
37 Żyj bez toksyn Rutkowska, Aleksandra Olsson, Aleksandra
15 Żyj zgodnie ze swoją grupą krwi D'Adamo, Peter Whitney, Catherine
Autorka w swojej pracy w nowatorski sposób podjęła się omówieniu zagadnienia, w jaki sposób kultura odpowiedziała na przebieg modernizacji na terenach Rosji i Iranu przełomu XIX i XX wieku. • W swej wnikliwej rozprawie zajęła się szerokim spektrum problemów. Głównym zamiarem badaczki było uwidocznienie zarówno wspólnych cech, jak i różnic w przemianach obu państw. Ukazała podobieństwa w początkowej reakcji kultury rosyjskiej i irańskiej na kulturę zachodnią – fascynację nią, a jednocześnie pragnienie niezależności i przywiązanie do tradycji. • Skupiła się przede wszystkim na badaniach nad inteligencją rosyjską i irańską, rozważała, jak rosyjska literatura wpłynęła na rozpowszechnianie idei wolności oraz jaki miała wpływ na rozmaite sfery życia społecznego. • Omówiła m. in. zagadnienia kultury i języka, ukazała grupy kulturotwórcze jako konkretne zjawisko na tle abstrakcyjnego fenomenu kultury, postawiła pytania o istotę języka i jego rolę w kulturze. Zajęła się analizą problemową wybranych zjawisk zachodzących w omawianych państwach, snuła rozważania o pierwszym symbolu identyfikacji grupowej społeczeństwa, oceniła rolę prekursorów idei indywidualizmu w Iranie i Rosji, dokonała także interesujących porównań i podsumowań. • Celem autorki było przede wszystkim przedstawienie, w jaki sposób kultury „komunikują się”, jak przebiega dialog między ludźmi, należącymi do różnych kultur oraz jakie są i mogą być skutki dobrego lub złego zrozumienia partnera w dialogu. • Opracowała : Barbara Misiarz • Publiczna Biblioteka Pedagogiczna w Poznaniu
foo