kulinaria
Półka Tytuł Twórca Ocena
19 101 przepisów : książka kucharska
7 Ciasta francuskie
7 Ciasta z owocami
21 Dania z gęsi, kaczki, indyka
19 Dania z kapustą
21 Dania z kurczaka
22 Dania z owocami : na słono, słodko i ostro
21 Dania z wieprzowiny
21 Dania z wołowiny
21 Jajka na 46 sposobów
21 Kluski na 61 sposobów
22 Król ziemniak na 30 sposobów
22 Nadziejmy co się da : mięso, ryby, warzywa, naleśniki
22 Najlepsze dania lekkiej kuchni : do 300 kcal
22 Najlepsze dania na przyjęcie
22 Najlepsze dania z jajek
22 Najlepsze dania z ryb
22 Najlepsze dania z sera
22 Najlepsze zupy
22 Na jesienne chłody pożywne obiady i kolacje
19 Obiady z pomysłem na cały miesiąc : 123 przepisy
21 Pierogi i naleśniki na 45 sposobów
19 Pomysły na dania ze szpinakiem i szczawiem
22 Warzywa na obiad i kolację prosto z grządki
7 Wypieki z kruchego ciasta : 36 niezawodnych przepisów
20 Jedna potrawa - kilka dań Adamczewska, Barbara
20 Potrawy na skromną kieszeń Adamczewska, Barbara
20 Potrawy postne Adamczewska, Barbara
17 Dieta South Beach czyli Jak w 30 dni zyskać zdrowie i schudnąć Agatston, Arthur
17 Dieta South Beach: Szybkie i łatwe przepisy. Książka kucharska Agatston, Arthur
17 Dieta South Beach turbo Agatston, Arthur Signorile, Joseph F.
2 Kropla oliwy / Simonetta Angello Hornby Agnello Hornby, Simonetta
33 Pomysł na dania z pomidorami Agora
33 Dieta keto Axe, Josh
10 Domowe nalewki, wódki i likiery Badowska, Olga
10 Domowe wina, miody i piwa Badowska, Olga
27 Smarowidła, pasty i inne cuda Banach, Maria
27 Strączki Banach, Maria
8 Babeczki Bardi, Carla
8 Czekolada Bardi, Carla
8 Desery Bardi, Carla
14 Makarony Bardi, Carla
14 Pizza Bardi, Carla
14 Risotto Bardi, Carla
14 Spaghetti Bardi, Carla
13 Pasztety Barecka, Grażyna Barecki, Andrzej
13 Kuchnia rosyjska Barecki, Andrzej Łebkowski, Marek
Urbański, Marek
13 Zdrowe dania Barecki, Andrzej
16 Magiczne jedzenie Barnett, Robert
5 Kiszonki i fermentacje Baron, Aleksander
17 Uważność w jedzeniu Bays, Jan Chozen
5 Marynaty i przetwory Bąk, Jolanta
24 Kasze Bednarczuk, Wanda
15 Dieta dobrych produktów Bednarczyk-Witoszek, Ewa
6 Domowe jogurty, twarożki, sery Bellersen Quirini, Cosima
7 Ciasteczka Bernat, Agata Hubenow, Ełga
25 Sałatlove Bez, David
16 Dieta życia Błaszczyn, Maja
16 Dieta życia Błaszczyszyn, Maja
16 Dieta życia Błaszczyszyn, Maja
16 Dieta życia Błaszczyszyn, Maja
16 Jedzta co chceta Błaszczyszyn, Maja
16 Styl życia czyli Diety życia ciąg dalszy Błaszczyszyn, Maja
23 Wok i dania z patelni Boguta, Marta
10 Kruszony i poncze Brandl, Franz
35 Naturalnie i zdrowo Britton, Sarah
27 Smoothie - doładuj system odpornościowy Brown, Ellen Konopelski, Karen
7 Książęce desery rodziny Liechtenstein Buchmaier, Liz
27 Hummusy i pasty Budzyk, Konrad
7 Ciasta z mąki pełnoziarnistej z ziarnami, cynamonem i migdałami Bustorf-Hirsch, Maren
14 Risotto : włoskie potrawy z ryżu Byczyński, Marek
10 Napoje Bytnerowicz, Barbara
18 Domowy chleb : 300 przepisów na pyszne pieczywo z automatu Cadiou, Yvan Le Hingrat Cécile
Marin, andra de
21 Jajka Caprari, Małgorzata
10 Nalewki domowe Caprari, Małgorzata
2 Kuchnia José Carrerasa Carreras, José
6 Domowy wyrób serów Carroll, Ricki
17 Czuję się świetnie, bo jem w zgodzie z naturą Casademunt, Jordina
32 Kuchnia bez konserwantów czyli Wytwarzanie żywności w domu Casali, Lisa
29 Naturalnie Cegielska, Agnieszka
29 Naturalnie 2 Cegielska, Agnieszka
20 Dary pól i lasów na naszych stołach Chomicz, Aleksandra
20 Tradycyjny świąteczny stół Chomicz, Aleksandra
35 Dieta DASH w teorii i zastosowaniu Cichocka, Aleksandra
38 Dzikie zioła sezonowo Ciemny, Piotr
11 Od abboccato do żubrówki Cieślak, Jan
11 Kuchnia grecka Cieślewska, Joanna Kwapisz, Alina
Próchniewicz, Dorota
12 Kuchnia hiszpańska Cieślewska, Joanna
24 Zupy Clements, Carole
33 Drinki Conti, Laura
27 Juiceman Cooper, Andrew
25 Moja kuchnia Cosson, Audrey
1 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej Ćwierczakiewiczowa, Lucyna
1 Obiady, ciasta, konfitury Ćwierczakiewiczowa, Lucyna
14 Dieta italiana D'Acampo, Gino
15 Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi D'Adamo, Peter Whitney, Catherine A.
15 Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi D'Adamo, Peter Whitney, Catherine
15 Żyj zgodnie ze swoją grupą krwi D'Adamo, Peter Whitney, Catherine
37 Post Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej Dajka, Krystyna Piórkowski, Łukasz
28 What Katie ate Davies, Katie Quinn
23 Dania z woka Davies, Sian
31 Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Dąbrowska, Beata Anna Borkowska, Paulina
Dąbrowska, Ewa
2 Pokarmy miłosne De Roche, Max
9 Książka kucharska Kubusia Puchatka Disney, Walt
27 Warzywo Dominika, Wójciak
3 Czekolada : łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku Dowjat, Danuta
29 Coś słodkiego Drouet, Velery
23 Potrawy z rosołu Drukort, Magdalena
26 Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie Ducasse, Alain Saintagne, Christophe
Neyrat, Paul
16 Metoda doktora Dukana Dukan, Pierre
16 Nie potrafię schudnąć Dukan, Pierre Urbaniuk, Jarosław
2 Płetwa rekina i syczuański pieprz Dunlop, Fuchsia
12 Kuchnia francuska Durda, Bartłomiej Kwapisz, Alina
25 Kuchnia ajurwedyjska Dürst, Markus Iding, Doris
Wäfler, Johanna
26 Jadłonomia Dymek, Marta
26 Nowa jadłonomia Dymek, Marta
3 Miód w kuchni Ehrnsperger, Angelika
33 Kuchnia wegetariańska Farris, Terry
5 Najlepsze dżemy i galaretki Ferdek, Anna
11 Domowy wyrób alkoholu: samogon wino porady i przepisy Fiedoruk, Andrzej Kupczyński, Aleksander Nikodem
Krupa, Jakub Wojciech
Smoliński, Dawid Michał
Zając, Radosław Jan
30 Kuchnia kresowa Fiedoruk, Andrzej
10 Polskie nalewki i wódki Fiedoruk, Andrzej
18 Mąka, woda, drożdże, sól Forkish, Ken
17 Detoks Foster, Helen Bradley
38 Kuchnia turecka Fredro-Boniecka, Maria
26 Zielono & zdrowo Frenkiel, David Vindahl, Luise
30 Głodówka krok po kroku Fung, Jason Moore, Jimmy
35 Napary z kwiatów i ziół Gajewska-Okonek, Monika
23 Jabłka Gasik, Anna
9 Prezenty z kuchni Gay, Jutta
1 Kuchnia Marty Gessler, Marta
9 Przekąski : księga kucharska Gilun, Małgorzata Kotowicz, Agnieszka
Melgaard, Ala
26 Wielka uczta Gleeson, Erin
21 Rozmaitości z mięsa mielonego Górska Jolanta
35 Kawa Graboń, Ika
37 Wszystko o wegetarianizmie Grodecka, Maria
34 Wielka księga z wypiekami Grudzińska-Sarna, Anna
2 Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń Gruszecka, Maria
25 Przysmaki kuchni jarskiej Grykałowska, Hanna
36 Smakowita kolekcja przysmaków Grykałowska, Hanna
31 Wege w kwadrans Gubała, Katarzyna
31 Bądź zdrów - smacznego ! Gumowska, Irena
9 Obsługa kelnerska Gutmayer, Wilhelm
9 Obsługa kelnerska Gutmayer, Wilhelm Stickler, Hans
Lenger, Heinz
Kalinka, Walter
Grajkowska-Soroka, Anna
34 kuchenne inspiracje Guziak, Maria Goretti
34 Potrawy z ziemniaków Guziak, Maria Goretti
3 Gault&Millau Polska 2016 G M Polska
34 Leksykon sztuki kulinarnej Halbański, Maciej Erwin
18 Chleb Hamelman, Jeffrey
36 Grzyby i owoce leśne Hess, Reinhardt
26 Wegańska kuchnia indyjska Hingle, Richa
9 Sekrety dekorowania potraw Hobday, Cara Denbury, Jo
36 Potrawy biblijne Hutt, Joachim Klein, Helmut
2 Gawędy o przyjęciach Iwaszkiewicz, Maria
2 Z moim ojcem o jedzeniu Iwaszkiewicz, Maria
20 Dżemy, konfitury, powidła Jachowska, Halina
20 Kuchnia jesienią Jachowska, Halina
20 Potrawy z owocami Jachowska, Halina
24 Kaszomaniak Jackowska, Wanda
34 Konfitury Jackowska, Wanda
10 Tyskie vademecum piwa Jackson, Michael
32 Czas na Portugalię Jeronimo Martins
2 Kawa Jezernik, BoŽidar
28 God food Kafka, Malka
8 Lody Kaldunski, Shelly
4 Jadalne kwiaty Kalemba-Drożdż, Małgorzata
4 Smakowite drzewa Kalemba-Drożdż, Małgorzata
1 Widok z mojego okna Kalicińska, Małgorzata
30 Sztuka fermentacji Katz, Sandor Ellix
28 Kulinarny ogród Kelley, Jeanne
30 Szafran, mięta i kardamon Khanafer, Samar
36 Kalafior to król Kitchen, Leanne
26 Przepyszne ziemniaki Knophius, Heike
38 Kaszoterapia Kowalczyk, Anna Antoniszyn, Tomasz
24 Kaszoterapia jaglana Kowalczyk, Anna Antoniszyn, Tomasz
24 Kaszoterapia gryczana Kowalczyk Anna, Antoniszyn Tomasz
29 Wegańskie desery Krawczyk, Marta
24 Zupy domowe Krawczyk, Marta
31 Chleb Kucharski, Piotr
30 Miejski farmer Kucharski, Piotr
31 Na słodko Kucharski, Piotr
10 Wina domowe : smaczne i zdrowe Kupczyński, Aleksander Nikodem
12 Kuchnia serbska Kurek, Krzysztof Krzysiak, Małgorzata
Kwapisz, Alina
19 Wielkanoc Kuroń, Maciej
19 Potrawy z grzybów Kuroń Maciej
19 Przetwory z owoców Kuroń Maciej
19 Przetwory z warzyw Kuroń Maciej
19 Wielkanoc, czyli Kuchnia z jajem Kuroń Maciej
10 Wina, miody, nalewki Kuroń Maciej
12 Kuchnia chińska Kwapisz, Alina Liwak-Rybak, Katarzyna
Próchniewicz, Dorota
12 Kuchnia tajska Kwapisz, Alina Gołębiowska, Barbara
23 Uczta na 5 Lane, Rachel
9 Smaczne dania dla dzieci w wykonaniu pomysłowych mam Langrée, Aimée. Turckheim, Stéphanie de
3 Czekolada Lanlard, Eric
3 Orzechy Laskin, Avner
34 Pomysły na dania z marchwią, pietruszką i selerem Lasota, Barbara
33 Pomysły na dania z młodymi warzywami Lasota, Barbara
2 W staropolskiej kuchni i przy polskim stole Lemnis, Maria Vitry, Henryk
15 Trzymaj linię Lewis, Sally
15 Trzymaj linię Lewis, Sally
36 Ryby i owoce morza Le Divellec, Jacques
1 Pascal kontra Okrasa Lidl
19 Kurczak, kaczka i inne ptaki Lipov, Beata
19 Przekąski i przystawki Lipov, Beata
37 Kombucza, kefir i spółka Lökki
17 Wiecznie głodny? Ludwig, David
15 Głodówka zdrowotna Lützner, Hellmut
31 Jeść zdrowiej Ładocha, Daria Okrasa, Karol
Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
31 Jeść zdrowiej Ładocha, Daria Okrasa, Karol
Paruzel, Kinga
Małecki, Paweł
27 Zdrowe wody czyli Pyszne wody smakowe i izotoniki Łańcuchowska-Jeziorowska, Aneta
13 Sosy Łebkowska, Danuta Łebkowski, Marek
13 Zupy Łebkowska, Danuta Łebkowski, Marek
13 Kuchnia tajska Łebkowski, Marek Białostocka, Biruta Markuza
13 Ciasta i ciasteczka Łebkowski Marek
13 Dania z mięs Łebkowski Marek
13 Kuchnia francuska I Łebkowski Marek
13 Kuchnia francuska II Łebkowski Marek
4 Dzika kuchnia Łuczaj, Łukasz
4 Batch MacCharles, Joel Harrison, Dana
36 Wegańska dieta ketogeniczna MacDowell, Liz
30 Przetwory z pomysłem Machałek, Patrycja
37 ck kuchnia Makłowicz, Robert
36 Zjeść Kraków Makłowicz, Robert Mancewicz, Stanisław
7 Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego Małecki, Paweł
10 Nalewki na cztery pory roku Mamok, Halina
8 Desery lodowe Maranik, Eliq
5 W słoiku Marciniewicz, Katarzyna
20 Bliny, cepeliny, kołduny Markuza, Biruta
13 Kuchnia hiszpańska Marrodan Casas Carlos Łebkowski Marek
34 Suszonki Marrone, Teresa
23 Ekonomia, gastronomia McEvedy, Allegra Merrett, Paul
14 Focaccia McRae, Anne Nardi, Marco
9 Zimna kuchnia Metz, Reinhold Szameitat, Hans
13 Wyposażenie kuchni i techniki gotowania Michalik, Małgorzata Łebkowski, Marek
24 Zupowy detoks Mijakoska, Urszula Stachura, Monika
32 Zdrowie z natury Mikulska, Katarzyna Bokła, Artur
30 Polak NieNażarty czyli Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów Molska, Gosia Molski, Leszek
33 Ziemniaki na 61 sposobów Nicewicz-Kosińska, Janina Długosz, Natalia
3 Herbata dla smakoszy Nicolin, Marianne
32 Ogniem i dymem Nordin, Martin
4 Dzikie smaki Nowakowska, Kaja Ruszkowska, Małgorzata
35 Dzikie smaki Nowakowska, Kaja Ruszkowska, Małgorzata
5 Domowa spiżarnia zdrowia Nowak, Zbigniew Tomasz
2 Stół, jaki jest Nowicki, Wojciech
35 Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Ochman, Paweł
29 Pyszności z roślin Ochman, Paweł
35 Tradycje polskiego stołu Ogrodowska, Barbara
38 Czekoladowe kulki Öhrn, Maria
1 15 minut w kuchni Oliver, Jamie
1 Każdy może gotować Oliver, Jamie
29 Wege Oliver, Jamie
11 Kuchnia francuska Orłowska, Marta
30 Jerozolima Ottolenghi, Yotam Tamimi, Sami
Abeliovich, Nomi
Bar, Noam
31 Jerozolima: [książka kucharska] Ottolenghi, Yotam Tamimi, Sami
4 Zdrowe przyprawy Pahlow, Manfred
11 Musaka pod Akropolem :Kuchnia grecka Pałęcka, Janina Sobański, Oskar
5 Zapasy zimowe Perkowicz, Witold
31 Jak to zrobić w kuchni? Peterson, James
11 Z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosłowiańskiej, tureckiej Piątek Wiesław
5 Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół Pieńkos, Magdalena
36 Kiszonki Pieńkos, Magdalena Kisielewski, Marcin
Krawczyk, Marta
28 Kuchnia wegańska Pieńkos, Magdalena
30 Wegemania Pieńkos, Magdalena
20 Wina domowe i potrawy z winem Pilarek Bolesław
27 Zielone koktajle Pochylska, Alina Pochylski, Przemysław
32 Dieta Pociecha, Daria
32 Jadłospisy Pociecha, Daria
38 50 produktów spożywczych, które zmieniły bieg historii Price, Bill
28 Warzywniak Purol, Tomasz
7 Ciasta bez pieczenia Reda, Anna
16 Dania bez gotowania Reda, Anna
5 Przetwory domowe Reda, Anna
29 Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu Reimann, Teresa
23 40 przepisów Królowej Fasoli Rey, Mikołaj Janina Milek
25 Poniedziałki bez mięs Rigg, Annie
34 Tartine bread Robertson, Chad
29 Złota księga nalewek Rodak-Śniecińska, Anna Maria Maciej, Robert
23 200 tajemnic naturalnej zdrowej kuchni Rodriguez, Judith C.
15 74 kuteczne diety : dostosuj dietę do swojego trybu życia Rodriguez, Judith C.
15 74 kuteczne diety : dostosuj dietę do swojego trybu życia Rodriguez, Judith C.
24 Pyszna kasza, smaczyny ryż Rohozińska, Ewa
36 Słodka wegan nerd Rokicka, Alicja
26 Wegan nerd Rokicka, Alicja
4 Zioła na talerzu Rokita, Zofia
35 Słownik sztuki kulinarnej Romanowska, Maria
25 Kuchnia wegetariańska Rozmysłowicz, Katarzyna
33 Kuchnia Wege w sercu Bieszczad Rozmysłowicz, Katarzyna
13 Kuchnia żydowska Różycka, Maria Łebkowski, Marek
Zygmuntowicz, Andrzej
1 Kuchnia Neli Rubinstein, Nela
37 Żyj bez toksyn Rutkowska, Aleksandra Olsson, Aleksandra
3 Kawa Rutkowska, Longina
38 Kuchnia arabska Rzeczpospolita
12 Kuchnia włoska Rzeczpospolita
2 Łyżka za cholewą a widelec na stole Samozwaniec, Magdalena Przypkowska, Stefania
Przypkowski, Tadeusz
15 Chudniesz, jedząc! Schenk, Franziska Bohlmann, Friedrich
37 O przyjmowaniu gości Schönfeldt, Sybil Schonfedt, Sybil Grafin
5 Zdrowy ferment Schwenk, Donna
33 Niezwykłe zalety kawy Senninger, Franck
5 Fermentacja warzyw Shockey, Kirsten K. Shockey, Christopher
35 Minimalist Baker Shultz, Dana
3 Miód Skadow, Ulrike
25 Nakarmić duszę Słoma, Jolanta Trymbulak, Mirosław
32 Roślinna kuchnia rodzinna Smile, Olga Smile, Weronika
1 Jamie Oliver Smith, Gilly
24 Przepisy na szczęście Sobczak, Maia
29 Qmam kasze Sobczak, Maia
24 Qmam kasze czyli Sobczak, Maia
25 Kuchnia wegetariańska Stacey, Jenny
4 Zioła w polskim domu Starek, Teresa Tyszyńska-Kownacka, Danuta
32 Kuchnia wegańska Steen, Celine Newman, Joni Marie
36 Zakłamane jedzenie Stolińska-Fiedorowicz, Hanna
20 Marchew, buraki, kapusta - warzywa doskonałe: 123 przepisy Stradecka, Alina
31 Spis sekretów kulinarnych Stefana Swieżawskiego Swieżawski, Stefan
17 Jak oczyścić swój organizm czyli Detoksy dla zdrowia i urody Szaciłło, Karolina Szaciłło, Maciej
17 Jedzenie, które leczy Szaciłło, Karolina Szaciłło, Maciej
33 Jem (to co) kocham i chudnę Szaciłło, Karolina Szaciłło, Maciej
29 Para w kuchni Szaciłło, Karolina Szaciłło, Maciej
1 Obiady na cztery pory roku Szczepańska, Barbara Tarnowska, Krystyna
11 Kuchnia polska bez pszenicy Szloser, Marta Gąsiorowska, Wanda
11 Sushi Szwillus, Marlisa
10 Nalewki staropolskie : tradycyjne receptury Szydłowska, Marta
23 Pasztety domowe Szydłowska, Marta
21 Coś do chleba czyli Pasty, musy, dipy, masła smakowe Szymanderska, Hanna
34 Makarony, pierogi i naleśniki oraz inne dania z mąki, kaszy i ryżu Szymanderska, Hanna
4 Zioła w kuchni Szymanderska, Hanna
21 Żółty talerz Szymanderska, Hanna
7 Dla łasuchów : słodkie przysmaki i desery Tarnas, Barbara
8 Japońskie słodycze Tomaszewska-Bolałek, Magdalena
2 Historia naturalna i moralna jedzenia Toussaint-Samat, Maguelonne
35 Podręczny słownik kalorii. Jak schudnąć zdrowo i skutecznie. Przepisy, porady, tabele Twój Styl
4 Zdrowie w smaku Uścińscy, Grażyna i Jarosław
34 Obiad w Rzymie Viestad, Andreas
32 Dieta ketogeniczna Vogel, Leanne
9 Antipasti : włoskie przekąski Wachtarczyk, Magdalena
38 Beztroskie jedzenie Wansink, Brian
3 Mała księga kawy Ward, Mary
18 Pieczenie chleba w domu : nic prostszego jak zacząć piec samemu Weidinger, Gertrud Wiener, Marie-Theres
13 Pierogi i pierożki Werner, Stanisław
25 Kuchnia wegetariańska po polsku Wieczorek-Chełmińska, Zofia
11 Kuchnia Żydów polskich Wirkowski, Eugeniusz
9 1000 przepisów Wolska-Nocoń, Anna Samborska Małgorzata
28 Ogród pełen smaków Wong, James
30 Kolory smaku Woźniak, Beata
37 Tajemnice kawy Woźny, Sara Magdalena
37 Jednogarnkowa jarzynova Wójciak, Dominika
32 Prosto, pysznie, do pudełka Wójciak, Dominika
27 Sezonowe warzywo Wójciak, Dominika
27 Ziarno Wójciak, Dominika
33 Drinki i cocktaile Wydawnictwo Dragon
25 505 [pięćsetpięćdziesiątpięć] sałatek, surówek i sałat z różnych krajów Wydawnictwo REA-SJ Sp. z o. o
15 Dieta spalająca tłuszcz Zacker, Christina Mutter, Sonja
17 Jaglany detoks Zaremba, Marek
26 Smakoterapia Zasuwa, Iwona
13 Kuchnia indyjska Zieliński, Łukasz
37 Wyborne pasztety i paszteciki Zuzek, Wiesław
38 Energia życia, energia pożywienia Żak-Cyran, Bożena
37 Jedz i żyj zgodnie z porami roku Żak-Cyran, Bożena
6 Sery Żeromski, Zygmunt
Autorka w swojej pracy w nowatorski sposób podjęła się omówieniu zagadnienia, w jaki sposób kultura odpowiedziała na przebieg modernizacji na terenach Rosji i Iranu przełomu XIX i XX wieku. • W swej wnikliwej rozprawie zajęła się szerokim spektrum problemów. Głównym zamiarem badaczki było uwidocznienie zarówno wspólnych cech, jak i różnic w przemianach obu państw. Ukazała podobieństwa w początkowej reakcji kultury rosyjskiej i irańskiej na kulturę zachodnią – fascynację nią, a jednocześnie pragnienie niezależności i przywiązanie do tradycji. • Skupiła się przede wszystkim na badaniach nad inteligencją rosyjską i irańską, rozważała, jak rosyjska literatura wpłynęła na rozpowszechnianie idei wolności oraz jaki miała wpływ na rozmaite sfery życia społecznego. • Omówiła m. in. zagadnienia kultury i języka, ukazała grupy kulturotwórcze jako konkretne zjawisko na tle abstrakcyjnego fenomenu kultury, postawiła pytania o istotę języka i jego rolę w kulturze. Zajęła się analizą problemową wybranych zjawisk zachodzących w omawianych państwach, snuła rozważania o pierwszym symbolu identyfikacji grupowej społeczeństwa, oceniła rolę prekursorów idei indywidualizmu w Iranie i Rosji, dokonała także interesujących porównań i podsumowań. • Celem autorki było przede wszystkim przedstawienie, w jaki sposób kultury „komunikują się”, jak przebiega dialog między ludźmi, należącymi do różnych kultur oraz jakie są i mogą być skutki dobrego lub złego zrozumienia partnera w dialogu. • Opracowała : Barbara Misiarz • Publiczna Biblioteka Pedagogiczna w Poznaniu
foo