Zbiory użytkownika IwonaZ
Ekspozycja
Półka Tytuł Twórca Ocena
6 1000 klasycznych potraw z drobiu Humphries, Carolyn
5 100 nowych ciast Pustelnik, Anastazja
5 103 ciasta siostry Anastazji Pustelnik, Anastazja
5 103 ciasta siostry Anastazji Pustelnik, Anastazja
5 123 sałatki i surówki siostry Anastazji Pustelnik, Anastazja
5 153 przetwory i dania mięsne Pustelnik, Anastazja
5 173 specjały siostry Anastazji Pustelnik, Anastazja
6 183 Nowe przepisy siostry Anastazji Wydawnictwo WAM
7 183 Nowe przepisy siostry Anastazji Wydawnictwo WAM
9 Abc akupresury Trokiner, Jean-Claude
9 Apteka natury Górnicka, Jadwiga
10 Ciasta: bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne Dobrzańska, Aleksandra
8 Ciasta i desery na lato: specjały na co dzień i od święta
2 Ciasta na zimno Rabeler, Anke
5 Ciasta siostry Anieli Garecka, Aniela
10 Dania do zabrania Jackowska, Wanda
4 Dania z piekarnika Kostrzyńska, Urszula
3 Dania z piekarnika od A do Z Dr. Oetker
10 Dla łasuchów: słodkie przysmaki i desery Tarnas, Barbara
6 Domowa kuchnia Dębski, Henryk Dębska, Danuta
1 Dom bez detergentów Świgoń, Małgorzata
8 Grill. Sałatki, przekąski. 150 nowoczesnych przepisów Duczyńska-Surmacz, Renata
5 Klasztorna kuchnia Garecka, Aniela
6 Kotlety, zrazy i sznycle Olimp Media
7 Kuchnia bez cholesterolu Barowicz, Tadeusz
7 Kuchnia pod chmurką Muras, Jolanta
6 Kuchnia polska Caprari, Małgorzata
6 Kuchnia polska z zegarkiem w ręku Olimp Media Sp. z o. o. sp. k
4 Kuchnia rodzinna Weltbild Media
9 Lepiej widzieć bez i w okularach Ostermeier-Sitkowski, Uschi
4 Łatwe gotowanie Kostrzyńska, Urszula
2 Łatwe makarony Legien-Raht, Susanne
2 Łatwe torty Tarnas, Barbara
2 Łatwe zupy Dr Oetker
1 Maja w ogrodzie Popielarska, Maja
6 Mięsa pieczone, smażone i wędzone Drukort, Magdalena
6 Mięso mielone na 100 sposobów Czechowska, Kinga Suliga, Barbara
Wochnik, Ewelina
Wożniak, Beata
8 Najlepsze ciasta serowe Tietz, Oda
8 Najlepsze ciasta z blachy Tietz, Oda
8 Nalewki lecznicze Stradecka, Alina
8 Nalewki, likiery i wina domowe Caprari, Małgorzata
1 Perfekcyjna pani domu Turner, Anthea
6 Polskie potrawy na stołach Europy Janikowska, Anna
1 Poradnik działkowca Gilkeson, Linda A.
9 Przejmij energię swojego drzewa Bulard-Cordeau, Brigitte
2 Pyszne zapiekanki Dr. Oetker
1 Rośliny pokojowe od A do Z Vocke, Gabriele
4 Sałatki Kostrzyńska, Urszula
2 Sałatki i pasty kanapkowe Dr. Oetker
10 Sałatki na cztery pory roku Caprari, Małgorzata
7 Sałatki, surówki, desery, koktajle, napoje Krasnopolska, Ewa
10 Sennik Coupal, Marie
7 Single gotują Gromkowska, Barbara Marczyńska, Ewa
8 Słone i słodkie gofry Donhäuser, Rose Marie
1 Soda oczyszczona Lansky, Vicki
2 Szkoła gotowania Dr. Oetker
4 Szybkie gotowanie Kilis, Monika
3 Szybko i zdrowo od A do Z Dr. Oetker
7 Tanie gotowanie Faryna, Monika
7 Upiecz swój chleb Jakimowicz-Klein, Barbara
4 Warzywa Kostrzyńska, Urszula
7 Wielka księga sałatek i surówek Janikowska, Anna
1 Wszystko o drzewach i krzewach Bärtels, Andreas
7 Wyśmienite sałatki Kilis, Monika
9 Zdrowe dania Barecki, Andrzej
9 Zdrowie na własne życzenie Słonecki, Józef
4 Ziemniaki w kuchniach różnych krajów Kostrzyńska, Urszula
1 Zrozumieć psa Alderton, David
Autorka w swojej pracy w nowatorski sposób podjęła się omówieniu zagadnienia, w jaki sposób kultura odpowiedziała na przebieg modernizacji na terenach Rosji i Iranu przełomu XIX i XX wieku. • W swej wnikliwej rozprawie zajęła się szerokim spektrum problemów. Głównym zamiarem badaczki było uwidocznienie zarówno wspólnych cech, jak i różnic w przemianach obu państw. Ukazała podobieństwa w początkowej reakcji kultury rosyjskiej i irańskiej na kulturę zachodnią – fascynację nią, a jednocześnie pragnienie niezależności i przywiązanie do tradycji. • Skupiła się przede wszystkim na badaniach nad inteligencją rosyjską i irańską, rozważała, jak rosyjska literatura wpłynęła na rozpowszechnianie idei wolności oraz jaki miała wpływ na rozmaite sfery życia społecznego. • Omówiła m. in. zagadnienia kultury i języka, ukazała grupy kulturotwórcze jako konkretne zjawisko na tle abstrakcyjnego fenomenu kultury, postawiła pytania o istotę języka i jego rolę w kulturze. Zajęła się analizą problemową wybranych zjawisk zachodzących w omawianych państwach, snuła rozważania o pierwszym symbolu identyfikacji grupowej społeczeństwa, oceniła rolę prekursorów idei indywidualizmu w Iranie i Rosji, dokonała także interesujących porównań i podsumowań. • Celem autorki było przede wszystkim przedstawienie, w jaki sposób kultury „komunikują się”, jak przebiega dialog między ludźmi, należącymi do różnych kultur oraz jakie są i mogą być skutki dobrego lub złego zrozumienia partnera w dialogu. • Opracowała : Barbara Misiarz • Publiczna Biblioteka Pedagogiczna w Poznaniu
foo