Zbiory użytkownika IwonaZ
Ekspozycja
Półka Tytuł Twórca Ocena
1.
Zrozumieć psa Alderton, David
Maja w ogrodzie Popielarska, Maja
Wszystko o drzewach i krzewach Bärtels, Andreas
Poradnik działkowca Gilkeson, Linda A.
Rośliny pokojowe od A do Z Vocke, Gabriele
Perfekcyjna pani domu Turner, Anthea
Dom bez detergentów Świgoń, Małgorzata
Soda oczyszczona Lansky, Vicki
2.
Łatwe torty Tarnas, Barbara
Ciasta na zimno Rabeler, Anke
Szkoła gotowania Dr. Oetker
Sałatki i pasty kanapkowe Dr. Oetker
Łatwe zupy Dr Oetker
Łatwe makarony Legien-Raht, Susanne
Pyszne zapiekanki Dr. Oetker
3.
Szybko i zdrowo od A do Z Dr. Oetker
Dania z piekarnika od A do Z Dr. Oetker
4.
Łatwe gotowanie Kostrzyńska, Urszula
Szybkie gotowanie Kilis, Monika
Kuchnia rodzinna Weltbild Media
Sałatki Kostrzyńska, Urszula
Warzywa Kostrzyńska, Urszula
Ziemniaki w kuchniach różnych krajów Kostrzyńska, Urszula
Dania z piekarnika Kostrzyńska, Urszula
5.
103 ciasta siostry Anastazji Pustelnik, Anastazja
100 nowych ciast Pustelnik, Anastazja
123 sałatki i surówki siostry Anastazji Pustelnik, Anastazja
173 specjały siostry Anastazji Pustelnik, Anastazja
103 ciasta siostry Anastazji Pustelnik, Anastazja
153 przetwory i dania mięsne Pustelnik, Anastazja
Ciasta siostry Anieli Garecka, Aniela
Klasztorna kuchnia Garecka, Aniela
6.
Mięsa pieczone, smażone i wędzone Drukort, Magdalena
Kotlety, zrazy i sznycle Olimp Media
Mięso mielone na 100 sposobów Czechowska, Kinga Suliga, Barbara
Wochnik, Ewelina
Wożniak, Beata
1000 klasycznych potraw z drobiu Humphries, Carolyn
Kuchnia polska z zegarkiem w ręku Olimp Media Sp. z o. o. sp. k
Kuchnia polska Caprari, Małgorzata
Domowa kuchnia Dębski, Henryk Dębska, Danuta
Polskie potrawy na stołach Europy Janikowska, Anna
183 Nowe przepisy siostry Anastazji Wydawnictwo WAM
7.
Wielka księga sałatek i surówek Janikowska, Anna
Sałatki, surówki, desery, koktajle, napoje Krasnopolska, Ewa
Wyśmienite sałatki Kilis, Monika
Tanie gotowanie Faryna, Monika
Kuchnia pod chmurką Muras, Jolanta
Single gotują Gromkowska, Barbara Marczyńska, Ewa
Kuchnia bez cholesterolu Barowicz, Tadeusz
183 Nowe przepisy siostry Anastazji Wydawnictwo WAM
Upiecz swój chleb Jakimowicz-Klein, Barbara
8.
Grill. Sałatki, przekąski. 150 nowoczesnych przepisów Duczyńska-Surmacz, Renata
Ciasta i desery na lato: specjały na co dzień i od święta
Słone i słodkie gofry Donhäuser, Rose Marie
Najlepsze ciasta serowe Tietz, Oda
Najlepsze ciasta z blachy Tietz, Oda
Nalewki lecznicze Stradecka, Alina
Nalewki, likiery i wina domowe Caprari, Małgorzata
9.
Apteka natury Górnicka, Jadwiga
Zdrowie na własne życzenie Słonecki, Józef
Abc akupresury Trokiner, Jean-Claude
Przejmij energię swojego drzewa Bulard-Cordeau, Brigitte
Lepiej widzieć bez i w okularach Ostermeier-Sitkowski, Uschi
Zdrowe dania Barecki, Andrzej
10.
Sennik Coupal, Marie
Sałatki na cztery pory roku Caprari, Małgorzata
Dania do zabrania Jackowska, Wanda
Dla łasuchów: słodkie przysmaki i desery Tarnas, Barbara
Ciasta: bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne Dobrzańska, Aleksandra
11.
Autorka w swojej pracy w nowatorski sposób podjęła się omówieniu zagadnienia, w jaki sposób kultura odpowiedziała na przebieg modernizacji na terenach Rosji i Iranu przełomu XIX i XX wieku. • W swej wnikliwej rozprawie zajęła się szerokim spektrum problemów. Głównym zamiarem badaczki było uwidocznienie zarówno wspólnych cech, jak i różnic w przemianach obu państw. Ukazała podobieństwa w początkowej reakcji kultury rosyjskiej i irańskiej na kulturę zachodnią – fascynację nią, a jednocześnie pragnienie niezależności i przywiązanie do tradycji. • Skupiła się przede wszystkim na badaniach nad inteligencją rosyjską i irańską, rozważała, jak rosyjska literatura wpłynęła na rozpowszechnianie idei wolności oraz jaki miała wpływ na rozmaite sfery życia społecznego. • Omówiła m. in. zagadnienia kultury i języka, ukazała grupy kulturotwórcze jako konkretne zjawisko na tle abstrakcyjnego fenomenu kultury, postawiła pytania o istotę języka i jego rolę w kulturze. Zajęła się analizą problemową wybranych zjawisk zachodzących w omawianych państwach, snuła rozważania o pierwszym symbolu identyfikacji grupowej społeczeństwa, oceniła rolę prekursorów idei indywidualizmu w Iranie i Rosji, dokonała także interesujących porównań i podsumowań. • Celem autorki było przede wszystkim przedstawienie, w jaki sposób kultury „komunikują się”, jak przebiega dialog między ludźmi, należącymi do różnych kultur oraz jakie są i mogą być skutki dobrego lub złego zrozumienia partnera w dialogu. • Opracowała : Barbara Misiarz • Publiczna Biblioteka Pedagogiczna w Poznaniu
foo