Historia polskiego smaku:
kuchnia, stół, obyczaje
Autorzy: | Maja Łozińska Jan Łoziński |
---|---|
Wydawcy: | IBUK Libra (2021) Wydawnictwo Naukowe PWN (2012-2021) |
ISBN: | 978-83-01-21617-7, 978-83-01-21658-0 |
Autotagi: | druk książki literatura stosowana |
Więcej informacji... | |
4.5
(2 głosy)
|
|
|
|
Wypożycz w bibliotece pedagogicznej
Recenzje
-
Książka przedstawia historię polskiej kuchni – od początku naszej państwowości, aż po czasy PRL-u. Opisuje nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także wszelkie zmiany, jakie zachodziły w szeroko rozumianej kulturze kulinarnej. Znajdziemy tu informacje na temat dawnych sprzętów kuchennych, zastaw stołowych i rodzimych książek kucharskich. Dowiemy się np. co jadano w Biskupinie, jaka była ulubiona potrawa królowej Jadwigi, czym podejmował gości Bolesław Bierut, co to jest chucherka, albo maćkowa jucha. Liczne ciekawostki i znakomite ilustracje to dodatkowe zalety książki, którą polecam każdemu, kto interesuje się kulinariami. • Tomasz Hryc
Dyskusje
Opis
Autorzy: | Maja Łozińska Jan Łoziński |
---|---|
Wybór: | Jan Łoziński Anna Łozińska |
Wydawcy: | IBUK Libra (2021) Wydawnictwo Naukowe PWN (2012-2021) |
ISBN: | 978-83-01-21617-7 978-83-01-21658-0 |
Autotagi: | dokumenty elektroniczne druk e-booki książki literatura literatura faktu, eseje, publicystyka literatura stosowana publikacje popularnonaukowe zasoby elektroniczne |
Powyżej zostały przedstawione dane zebrane automatycznie z treści
6 rekordów bibliograficznych,
pochodzących
z bibliotek lub od wydawców. Nie należy ich traktować jako opisu jednego konkretnego wydania lub przedmiotu.
z bibliotek lub od wydawców. Nie należy ich traktować jako opisu jednego konkretnego wydania lub przedmiotu.