„Wplątani” z dedykacją!

Dla czytelników OBP dedykacją od pisarki - Agnieszki Brückner. Dziękujemy za nową książkę, już czekamy na następne.

obrazek

„Jeszcze tego samego wieczoru siedzimy w salonie rodziców, a ja z napięciem czekam na reakcję Ness.
– Ślub? – powtarza z otępieniem. – Niby z kim?
Tata wskazuje na mnie palcem, a na twarzy dziewczyny
z miejsca pojawia się przerażenie.
– Nie ma mowy! – sapie, wracając wzrokiem do moich rodziców.
– Widzicie, mówiłem! – Wstaję z miejsca. – Wracam do siebie, a wy…
– Nicholasie Johnsonie, siadaj na miejsce! – Głos mojej matki jest surowy, a ja niechętnie spełniam ten rozkaz. – Skarbie –
zwraca się do Vanessy, łagodząc ton do niemal słodkiego. – Zrozum, chodzi nam o twoje dobro i bezpieczeństwo.
– Ale od razu ślub? W dodatku z nim?! Wolę zostać z niczym,
niż pozwolić, żeby ten nadęty buc…
– Uważaj, gówniaro – syczę nienawistnie, posyłając jej mordercze spojrzenie.
– Dość! – Krzyk ojca przerywa naszą słowną przepychankę.” (Fragment).

Książki Autorki w naszym katalogu: www.olesno-bp.sowa.pl

Link    PW    Źródło
Napisano: 23.05.2025 11:37:47

Szukaj w wątku
Olesno OBP
Autorka w swojej pracy w nowatorski sposób podjęła się omówieniu zagadnienia, w jaki sposób kultura odpowiedziała na przebieg modernizacji na terenach Rosji i Iranu przełomu XIX i XX wieku. • W swej wnikliwej rozprawie zajęła się szerokim spektrum problemów. Głównym zamiarem badaczki było uwidocznienie zarówno wspólnych cech, jak i różnic w przemianach obu państw. Ukazała podobieństwa w początkowej reakcji kultury rosyjskiej i irańskiej na kulturę zachodnią – fascynację nią, a jednocześnie pragnienie niezależności i przywiązanie do tradycji. • Skupiła się przede wszystkim na badaniach nad inteligencją rosyjską i irańską, rozważała, jak rosyjska literatura wpłynęła na rozpowszechnianie idei wolności oraz jaki miała wpływ na rozmaite sfery życia społecznego. • Omówiła m. in. zagadnienia kultury i języka, ukazała grupy kulturotwórcze jako konkretne zjawisko na tle abstrakcyjnego fenomenu kultury, postawiła pytania o istotę języka i jego rolę w kulturze. Zajęła się analizą problemową wybranych zjawisk zachodzących w omawianych państwach, snuła rozważania o pierwszym symbolu identyfikacji grupowej społeczeństwa, oceniła rolę prekursorów idei indywidualizmu w Iranie i Rosji, dokonała także interesujących porównań i podsumowań. • Celem autorki było przede wszystkim przedstawienie, w jaki sposób kultury „komunikują się”, jak przebiega dialog między ludźmi, należącymi do różnych kultur oraz jakie są i mogą być skutki dobrego lub złego zrozumienia partnera w dialogu. • Opracowała : Barbara Misiarz • Publiczna Biblioteka Pedagogiczna w Poznaniu
foo