15 minut w kuchni:

pyszne,zbilansowane,superszybkie dania

Tytuł oryginalny:
Jamie's 15 minute meals
Inne tytuły:
Piętnaście minut w kuchni
Autor:
Jamie Oliver
Tłumacz:
Maria Brzozowska
Fotografia:
David Loftus
Chris Terry
oraz:
David Loftus
Chris Terry
Wydawca:
Insignis Media (2012-2013)
ISBN:
978-83-63944-19-3
Autotagi:
druk
literatura stosowana
przepisy
Więcej informacji...

Superszybkie, smaczne, zbilansowane posiłki na każdy dzień tygodnia. Wymyślenie przepisów z tej książki było dla mnie prawdziwym wyzwaniem! Założyłem, że mają być proste, niebanalne i metodycznie opisane. Chciałem, by zawierały wspaniałe składniki, które zachwycą Ciebie i Twoich bliskich. Czerpałem inspirację z kuchni całego świata, mając w pamięci smaki, które wszyscy wprost uwielbiamy. Bawiłem się klasycznymi przepisami na kurczaka, steki i makarony, ulepszałem wspaniałe sałatki i mnóstwo innych dań, wzorowałem się na wybornym azjatyckim jedzeniu ulicznym i genialnych smakach Maroka... Krótko mówiąc: chcę zaproponować Ci moje wersje posiłków, które tak chętnie kupujesz na mieście. I jeszcze coś - to jedne z najszybszych i najsmaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek wymyśliłem. Wszystkie przepisy testowaliśmy bez końca, żeby ta książka była dla ciebie godnym zaufania towarzyszem w kuchni. Myślę, że się nią zachwycisz.
Więcej...
Wypożycz w bibliotece pedagogicznej
Dostęp online
Brak zasobów elektronicznych
dla wybranego dzieła.
Dodaj link
Recenzje

Brak recenzji - napisz pierwszą.

Dyskusje

Brak wątków

Przejdź do forum
Nikt jeszcze nie obserwuje nowych recenzji tego dzieła.
Opis
Inne tytuły:Piętnaście minut w kuchni pyszne,zbilansowane,superszybkie dania
Autor:Jamie Oliver
Tłumacz:Maria Brzozowska
Fotografia:David Loftus Chris Terry
oraz:David Loftus Chris Terry
Wydawca:Insignis Media (2012-2013)
ISBN:978-83-63944-19-3
Autotagi:druk ikonografia książki literatura literatura stosowana poradniki poradniki i przewodniki przepisy
Powyżej zostały przedstawione dane zebrane automatycznie z treści 4 rekordów bibliograficznych, pochodzących
z bibliotek lub od wydawców. Nie należy ich traktować jako opisu jednego konkretnego wydania lub przedmiotu.
Okładki
Kliknij na okładkę żeby zobaczyć powiększenie lub dodać ją na regał.
Autorka w swojej pracy w nowatorski sposób podjęła się omówieniu zagadnienia, w jaki sposób kultura odpowiedziała na przebieg modernizacji na terenach Rosji i Iranu przełomu XIX i XX wieku. • W swej wnikliwej rozprawie zajęła się szerokim spektrum problemów. Głównym zamiarem badaczki było uwidocznienie zarówno wspólnych cech, jak i różnic w przemianach obu państw. Ukazała podobieństwa w początkowej reakcji kultury rosyjskiej i irańskiej na kulturę zachodnią – fascynację nią, a jednocześnie pragnienie niezależności i przywiązanie do tradycji. • Skupiła się przede wszystkim na badaniach nad inteligencją rosyjską i irańską, rozważała, jak rosyjska literatura wpłynęła na rozpowszechnianie idei wolności oraz jaki miała wpływ na rozmaite sfery życia społecznego. • Omówiła m. in. zagadnienia kultury i języka, ukazała grupy kulturotwórcze jako konkretne zjawisko na tle abstrakcyjnego fenomenu kultury, postawiła pytania o istotę języka i jego rolę w kulturze. Zajęła się analizą problemową wybranych zjawisk zachodzących w omawianych państwach, snuła rozważania o pierwszym symbolu identyfikacji grupowej społeczeństwa, oceniła rolę prekursorów idei indywidualizmu w Iranie i Rosji, dokonała także interesujących porównań i podsumowań. • Celem autorki było przede wszystkim przedstawienie, w jaki sposób kultury „komunikują się”, jak przebiega dialog między ludźmi, należącymi do różnych kultur oraz jakie są i mogą być skutki dobrego lub złego zrozumienia partnera w dialogu. • Opracowała : Barbara Misiarz • Publiczna Biblioteka Pedagogiczna w Poznaniu
foo