Chleb:

techniki wypieku, przepisy, wskazówki

Tytuł oryginalny:
Bread
a baker's book of techniques and recipes,
Autor:
Jeffrey Hamelman
Tłumacz:
Jakub Kowalczyk
Fotografia:
Chiho Kaneko
Ilustracje:
Chiho Kaneko
Wydawcy:
Buchmann (2013-2018)
Grupa Wydawnicza Foksal (2013)
Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal (2013)
ISBN:
978-83-280-1259-2, 978-83-280-5380-9
978-83-7881-928-8, 978-83-820-1259-2
Autotagi:
druk
książki
poradniki i przewodniki
3.0

Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Więcej...
Wypożycz w bibliotece pedagogicznej
Dostęp online
Brak zasobów elektronicznych
dla wybranego dzieła.
Dodaj link
Recenzje
  • O chlebie pisano dużo i nadal się pisze...bo wbrew pozorom, pieczenie chleba (powszedniego) to temat ciągle aktualny i, co zadziwiające, eksplorowany. Poszukujących nowych smaków, przepisów, połączeń i wariacji stale przybywa i pewnie stąd potrzeba publikacji takiej książki. Ale zaznaczę, dla kogoś, kto nigdy chleba nie piekł, kto nigdy nic nie piekł z drożdży, czy to suchych, czy żywych, może to być nieco zawiła publikacja. Grube wydanie, brak zdjęć, sam tekst i pojęcia, które się dopiero poznaje. Wielu początkujących może zrazić. Jak mnie w pewnym stopniu. Bo spodziewałam się czegoś łatwiejszego w przyswojeniu, czegoś łatwiejszego i prostszego. No, ale nie każdy musi piec chleb.
Dyskusje

Brak wątków

Przejdź do forum
Nikt jeszcze nie obserwuje nowych recenzji tego dzieła.
Okładki
Kliknij na okładkę żeby zobaczyć powiększenie lub dodać ją na regał.
Autorka w swojej pracy w nowatorski sposób podjęła się omówieniu zagadnienia, w jaki sposób kultura odpowiedziała na przebieg modernizacji na terenach Rosji i Iranu przełomu XIX i XX wieku. • W swej wnikliwej rozprawie zajęła się szerokim spektrum problemów. Głównym zamiarem badaczki było uwidocznienie zarówno wspólnych cech, jak i różnic w przemianach obu państw. Ukazała podobieństwa w początkowej reakcji kultury rosyjskiej i irańskiej na kulturę zachodnią – fascynację nią, a jednocześnie pragnienie niezależności i przywiązanie do tradycji. • Skupiła się przede wszystkim na badaniach nad inteligencją rosyjską i irańską, rozważała, jak rosyjska literatura wpłynęła na rozpowszechnianie idei wolności oraz jaki miała wpływ na rozmaite sfery życia społecznego. • Omówiła m. in. zagadnienia kultury i języka, ukazała grupy kulturotwórcze jako konkretne zjawisko na tle abstrakcyjnego fenomenu kultury, postawiła pytania o istotę języka i jego rolę w kulturze. Zajęła się analizą problemową wybranych zjawisk zachodzących w omawianych państwach, snuła rozważania o pierwszym symbolu identyfikacji grupowej społeczeństwa, oceniła rolę prekursorów idei indywidualizmu w Iranie i Rosji, dokonała także interesujących porównań i podsumowań. • Celem autorki było przede wszystkim przedstawienie, w jaki sposób kultury „komunikują się”, jak przebiega dialog między ludźmi, należącymi do różnych kultur oraz jakie są i mogą być skutki dobrego lub złego zrozumienia partnera w dialogu. • Opracowała : Barbara Misiarz • Publiczna Biblioteka Pedagogiczna w Poznaniu
foo