Smak Mazur:
kuchnia dawnych Prus Wschodnich
| Wybór: | Tadeusz Ostojski (1925-2008) |
|---|---|
| Opracowanie: | Rafał Wolski Tadeusz Ostojski (1925-2008) |
| Przedmowa: | Rafał Wolski |
| Wydawcy: | Baobab (2006) Oficyna Wydawnicza Retman (2006) |
| Wydane w seriach: | Moja Biblioteka Mazurska |
| ISBN: | 83-89642-67-0, 83-910523-4-6 83-89642-37-0 |
| Autotagi: | druk |
|
4.0
|
|
Wypożycz w bibliotece pedagogicznej
Recenzje
-
Moja Biblioteka Mazurska ; nr 7 • /za Empikiem/ • Na kartach tej książki poznamy smaki dawno zapomnianych potraw. Autor wyboru przepisów - Tadeusz Ostojski, literat, tłumacz Wiecherta i Kirsta, a także wytrawny smakosz - podjął niełatwą próbę zebrania, a następnie przetłumaczenia przepisów wykorzystywanych w kuchni dawnych Prus Wschodnich. Próba niełatwa, ponieważ dawni mieszkańcy tych ziem rozproszyli się - głównie po terenach Niemiec - a wraz z nimi przepadła większość tradycji i przepisów. Jednak autor pracowicie zbierał ziarnko do ziarnka, aż uzbierała mu się miarka w postaci tej książki.